Logo gemeente Deventer

Deventer te zien op nationale televisie in partnerland Roemenië

Mircea Radu, een zeer bekende en succesvolle TV presentator in Roemenië, heeft afgelopen zomer onze mooie stad bezocht. Met Metropola TV heeft de Roemeense presentator meer dan 20.000 km door West-Europa gereisd.

Hij heeft 30 steden in 11 landen bezocht, waaronder Hanzestad Deventer. In de TV show “Wij, de Roemenen” heeft Mircea Radu spannende en verrassende verhalen opgenomen van Roemenen die zich gevestigd hebben in alle uithoeken van het oude continent. 

 

Teodora Ionescu

Zo ook het verhaal van beeldend kunstenaar Teodora Ionescu die Deventer als haar tweede thuis beschouwt. Teodora heeft de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de migratie problematiek en dan specifiek in relatie tot haar Roemeense wortels. Meerdere vragen houden haar bezig: wat gebeurt er als je vanuit je geboorteplek verplaatst wordt, gedwongen of uit vrije wil? Met welke wortels blijf je verbonden aan je vaderland en met welke aan je nieuwe land? Wat bepaalt al dan niet je identiteit? Via verschillende kunstinstallaties tentoongesteld onder andere bij Kunsthalte en de IJsselbiënnale, probeert zij een antwoord op deze vragen te geven.   

Deventer is door de ogen van de artiest, Teodora Ionescu, aan het Roemeense publiek gepresenteerd. Hoe bijzonder is dit, terwijl Deventer al meer dan 30 jaar een speciale band en samenwerking heeft met de stad Sibiu in Roemenië. En dat in het Hanzejaar 2023! 

De video over Deventer duurt ongeveer 10 minuten en is via de volgende link te zien:

Naar een YouTube filmpje