Logo gemeente Deventer

Bezoek Sibiu opent deuren voor Deventer ondernemers

De samenwerking tussen ondernemers uit Deventer en partnerstad Sibiu in Roemeniƫ is in mei nieuw leven ingeblazen. Tijdens een bezoek aan Sibiu, van 22 tot en met 24 mei, zijn er veel contacten gelegd en gesprekken geweest tussen de ondernemers uit beide steden. Het biedt nieuwe kansen en ideeƫn voor nieuwe economische samenwerking.

 

De groep uit Deventer, onder leiding van wethouder Thomas Walder (economie), werd in Sibiu hartelijk ontvangen door burgemeester mevrouw Astrid Fodor en door de vicepresident van de provincie, de heer Vlad Alexandru Vasiu. 

 

Veel afwisseling

MKB Trade Office had met ondersteuning van de gemeente Deventer en samen met partners uit Sibiu een afwisselend programma opgesteld voor zo’n 10 bedrijven uit Deventer en omstreken. Medewerkers economische zaken van de Roemeense Ambassade in Nederland en van de Nederlandse Ambassade in Roemenië, waren nauw betrokken bij de organisatie van deze verkenningsreis. Zij ondersteunen een mogelijk vervolg hiervan van harte.  

 

Bedrijfsbezoeken

Na presentaties bij de lokale en regionale overheid over de economische kansen van Sibiu, zijn er bezoeken aan bedrijven gebracht. Zo werd een houtbewerkingsfabriek en een metaalfabriek bezocht. Er vonden gesprekken met bedrijven uit de IT-sector van Sibiu plaats en was er een ontmoeting met ondernemers in de textielindustrie. Ook werd een mogelijke samenwerking onderzocht tussen een Deventer bedrijf en de 2 grootste musea in Sibiu. En er werden locaties bezocht die mogelijk geschikt zijn voor de opslag van containers.
In de avond organiseerde de Duitse Business Club Transsylvanië een bijeenkomst waar bedrijven uit dezelfde sector worden voorgesteld met als uiteindelijk doel om met elkaar tot zaken te komen. 

 

Kansen

Volgens wethouder Thomas Walder biedt het werkbezoek aan Sibiu kansen aan Deventer ondernemers: “Door het programma goed af te stemmen op de behoeften van de deelnemers is de kans op een concreet resultaat groot. Dat kunnen opdrachten zijn, maar ook afspraken om samen te werken. Vooral de 1-op-1 gesprekken tussen de ondernemers zijn daarin belangrijk.”

 

Fietsen voor duurzaamheid

Wethouder Corina Bokor van Sibiu heeft met Thomas Walder het startsein gegeven van Cycle4GlobalGoals. Een bijzonder project waarbij Adina en Wouter Janssen 3500 kilometer fietsen van Sibiu naar Deventer. Adina komt uit Sibiu en Wouter uit Deventer. Onderweg kunnen op verschillende plekken fietsers een stuk meefietsen met het stel. Het doel van de fietstocht is om mensen bewust te maken van de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Dit zijn 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken. Burgemeester Ron König ontvangt de fietsers op 6 juli in Deventer.

Meer over de fietstocht van Adina en Wouter is te vinden op Cycle4globalgoals.