Logo gemeente Deventer

Deventer viert Global Goals Vlaggendag

Maandag 25 september hijst de gemeente Deventer de Global Goals vlag. Hiermee laat de gemeente zien dat zij de 17 duurzame doelen (Global Goals) van de VN heeft omarmd en werkt aan een inclusieve, rechtvaardige en duurzame maatschappij in 2030.

 

Samen met talloze andere gemeenten, de Rijksoverheid, ambassades, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen spreekt gemeente Deventer haar steun uit aan de Global Goals van de VN. 
In de afgelopen 8 jaar zijn er landelijk en internationaal al mooie resultaten geboekt, maar tegelijkertijd weten we dat er in de komende 7 jaar nog enorm veel moet gebeuren. Nederland scoort goed op doelen als ‘innovatie’ en het ‘bestrijden van ongelijkheid’. Op andere Global Goals lopen we flink achter. Kortom, we moeten met zijn allen een versnelling hoger schakelen.

 

Deventer in actie voor de Global Goals

Deventer doet er alles aan om de Global Goals in haar gemeente te laten leven. Zo werkt ze nauw samen met partners in de stad binnen de Kerngroep Deventer4GlobalGoals.

Naast het hijsen van de vlag, maakt het in Deventer gevestigde SDG House Stedendriehoek een SDG programma voor de regio mogelijk op 22 en 23 september. Daarnaast (en op uitnodiging van Vereniging Nederlandse Gemeenten), neemt  gemeente Deventer samen met het SDG House Stedendriehoek op 26 september deel aan de landelijke SDG Action Day in Amsterdam. Daar inspireert de gemeente Deventer andere gemeenten met praktijkvoorbeelden uit de Hanzestad om ook aan de slag te gaan met de SDG's. 

 

Deventer4GlobalGoals

In 2018 is de Kerngroep Deventer4GlobalGoals opgezet met vertegenwoordigers uit onderwijs, bedrijfsleven, ngo’s, cultuur en gemeente, die de 17 duurzaamheidsdoelstellingen ondersteunen. 
De partners binnen deze kerngroep proberen op een innovatieve en impactvolle manier inwoners, bedrijven en andere lokale partijen te betrekken bij de implementatie van de Global Goals. Het is niet voor niets dat Deventer in 2020 de VNG prijs voor “Meest inspirerende Global Goals Gemeente van Nederland” heeft ontvangen, als het gaat om het verbinden van de samenleving met het bedrijfsleven.  

 

De 17 duurzame doelen

De duurzame doelen zijn gericht op sociale, ecologische en economische uitdagingen wereldwijd. Ze zijn een middel om het hoofd te bieden aan de complexe mondiale uitdagingen van de komende jaren: van armoede en genderongelijkheid in Nederland tot de mondiale klimaat- en biodiversiteitscrisis. De doelen omvatten relevante thema’s en zijn allemaal onderling verbonden. Ze bieden voor iedereen een kompas om zelf het verschil te maken.

Voor meer informatie over de Global Goals activiteiten in Deventer, bezoek de website www.deventer4globalgoals.nl