Logo gemeente Deventer

Jeugdlintje

Kinderen en jongeren die uit zichzelf iets hebben gedaan voor een ander of iets bijzonders hebben gepresteerd, komen in aanmerking voor een Jeugdlintje. Zo wil de gemeente iedereen tot en met 18 jaar in het zonnetje zetten.

 

Uitreiking jeugdlintje

Op 20 november 2023 (tijdens de Internationale Dag van de rechten van het kind) worden de jonge Deventenaren feestelijk ontvangen op het stadhuis. Daar worden zij officieel gehuldigd.

 

‘Heel gewoon’ is bijzonder

Burgemeester Ron König: "In Deventer zijn ontzettend veel kinderen en jongeren actief voor anderen of voor hun buurt. Voor hen is dat ‘heel gewoon’, maar vaak is het juist heel bijzonder. Het Jeugdlintje is daarom bedoeld om jonge helden in het zonnetje te zetten."

 

Deze kinderen en jongeren ontvingen het Jeugdlintje eerder


2022

  • Lise (10 jaar). Zet zich in voor de Stichting Hoop Voor Suriname. Zij heeft ruim 100 sleutelhangers gemaakt en verkocht.
  • Eyzo (5 jaar) en Roaz (8 jaar). Zij collecteren voor het Diabetes Fonds. En ruimen al jaren zwerfafval op.

2021

  • Isa (18 jaar). Geeft elk weekend huiswerkbegeleiding bij de ISN Deventer Centrum Moskee. En organiseert daar ook activiteiten voor de jongeren. Ook is hij al jarenlang politiek betrokken bij een lokale politieke partij en is hij fractieondersteuner van DENK. 
  • Lindi (16 jaar). Vanaf haar 12de jaar is zij wekelijks actief om jonge kinderen te leren zwemmen bij de Klup.
  • Sanna (10 jaar). Zet zich in voor Villa Joep door lege flessen in te zamelen.
  • Noa (7 jaar). Haalt al 2 jaar lang spullen op voor de Voedselbank.
  • Madelief (6 jaar). Zij zorgt al een jaar voor een schone buurt door met een afvalgrijper zwerfvuil op te ruimen.
     

Individueel of als groep

Iedereen uit Deventer tot en met 18 jaar, die iets heeft betekend voor een ander, komt in aanmerking voor een Jeugdlintje. Bijvoorbeeld als zij zieke mensen helpen met boodschappen doen, een actie houden voor een goed doel, activiteiten organiseren voor de buurt of als zij een bijzondere prestatie hebben geleverd. Zij kunnen individueel worden voorgedragen of als groep.


Deventer jury

Een onafhankelijke jury maakt een keuze uit de inzendingen. Burgemeester Ron König is de voorzitter van in totaal 5 juryleden. De jury is op maatschappelijk vlak of door hun werk betrokken bij jeugd.