Algemeen
-
Waarom is gekozen voor deze tracés?
Voor het verkabelen (het onder de grond brengen van hoogspanningskabels) en verplaatsen van hoogspanningslijnen zijn de start- en eindpunten wettelijk vastgelegd. Uitgaande van deze start- en eindpunten wordt door TenneT in overleg met de gemeente Deventer een zoekgebied bepaald. Belangrijke voorwaarde van deze regeling is dat het zoekgebied binnen bestaand bebouwd gebied ligt.
Het verkabelen van hoogspanningslijnen is vastgelegd in artikel 22A van de Elektriciteitswet en bijbehorende Algemene Maatregel van Bestuur. De wet Versnelling Energie Transitie regelt dat een netbeheerder (in dit geval TenneT) op verzoek van een gemeente de technische haalbaarheid, de ruimtelijke aspecten en investeringskosten van het vervangen van een deel van het hoogspanningsnet kan onderzoeken.
-
Waarom wordt gekozen om beide tracés tegelijkertijd uit te voeren?
Met de aangenomen motie van de gemeenteraad uit november 2020 is de opdracht gegeven om voor de ongeveer 8 km aangewezen tracé een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Voor TenneT zijn dit verschillende tracés. De gemeenteraad heeft in 2023 2 voorkeurstracés gekozen en de opdracht gegeven aan TenneT om per tracé 1 voorkeursvariant uit te (laten) werken tot een basisontwerp.
-
Wie betaalt het verkabelen van de hoogspanningsleidingen?
80% van de kosten neemt netbeheerder Tennet voor haar rekening. Deze kosten mogen verrekend worden in de nettarieven. 20% van de kosten moeten “decentraal opgebracht worden”. In het voortraject heeft de gemeente de afspraak gemaakt over een verdeling van kosten tussen gemeente en de provincie Overijssel.
-
Kunnen met woningbouw de gemeentelijke kosten voor het verkabelen worden gedekt?
Door het onder de grond brengen van de hoogspanningskabels komen er hoogstwaarschijnlijk (bijna) geen gronden vrij die geschikt zijn voor woningbouw. Met woningbouw kunnen de gemeentelijke kosten niet gedekt worden.