Logo gemeente Deventer

Ruim 3.000 zonnepanelen op gemeente-daken

Zo’n 33 gebouwen die in het bezit zijn van de gemeente Deventer krijgen in totaal 3.363 zonnepanelen.

Het gaat om panden met een maatschappelijke functie, zoals buurthuizen en gebouwen van sport- en speeltuinverenigingen. De investering bedraagt ruim een miljoen euro. 

Om mee te werken aan een beter klimaat, wil Deventer in 2030 zo’n 55 procent minder CO2 produceren in vergelijking tot 1990. “Samen met inwoners, wooncorporaties, ondernemers en heel veel anderen timmeren we al hard aan de weg om dat doel te bereiken”, zegt wethouder Rob de Geest (Vastgoed). “Hopelijk brengen we zo anderen op een idee, nu we ook onze eigen gebouwen voorzien van zonnepanelen: zien verduurzamen, doet verduurzamen.”

 

Stevige daken

In de afgelopen twee jaar is uitvoerig onderzoek gedaan naar de technische haalbaarheid. Zo is gekeken of de dakconstructies stevig genoeg zijn om zonnepanelen te dragen. Volgens de reguliere onderhoudsplanning krijgen 4 van de 33 gebouwen een nieuwe dakbedekking en betere dakisolatie. De daken van 6 gebouwen moeten vervangen worden voor een steviger basis voor de panelen; daarover gaat de gemeente nog in gesprek met de huurders van die panden.

 

Verbouwing en renovatie

De gemeente kijkt per gebouw wat mogelijk is en wat de wensen van de huurders zijn. Sommige gebouwen krijgen bijvoorbeeld (nog) geen zonnepanelen. Daarbij gaat het voornamelijk om schoolgebouwen die volgens het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs in de nabije toekomst een grotere verbouwing of renovatie tegemoet kunnen zien. Daarbij krijgt de verduurzaming ook volop aandacht.  

 

Plaatsing eerste zonnepaneel

Gebruikers en huurders van de gemeentelijke panden kunnen afspraken met de gemeente maken over de koop en het beheer van de zonnepanelen. Naar verwachting kan in de tweede helft van dit jaar het eerste zonnepaneel worden geplaatst.