Logo gemeente Deventer

Waterstof binnen handbereik voor bedrijven in Deventer

Samen met de partners van GROHW, Nefit Bosch, Nefit Industrial, Essent, Firan en Witteveen+Bos, zet het college van burgemeester en wethouders de schouders onder de ontwikkeling van een uniek groen waterstofnetwerk in Deventer.

 

Inzet van waterstof cruciaal voor verduurzaming bedrijven

Dat geldt in ieder geval voor bedrijven die gebruik moeten maken van hoge temperaturen, bedrijven die aanlopen tegen de netcongestie en transportbedrijven gericht op lange afstanden en zwaar transport. Allemaal hebben zij baat bij de grote kansen die waterstof biedt. Andere bedrijven zullen snel volgen.

 

Deventer ambitie

GROHW (GReen Oxygen Hydrogen en WasteHeat) is het samenwerkingsverband van bedrijven dat vooral met behulp van waterstof de CO2 uitstoot terug wil dringen. GROHW werkt samen met de gemeente aan de Deventer ambitie. Bas van der Stelt van Essent, woordvoerder namens GROHW: “We staan op het punt om met de samenwerkende partijen de volgende fase in te gaan waarin we grote stappen zetten richting de realisatie van het waterstofnetwerk. Alle partijen zien dit regionale waterstofnetwerk als een belangrijke stap voor de verduurzaming van de bedrijfsprocessen. Met dit project zal GROHW binnenkort als een van de 1e waterstofnetten in Nederland worden gerealiseerd. Alle partners stappen met veel energie en trots de komende fase in.”

 

De 1e stappen worden nu al gezet

Het bedrijf Nefit Bosch wordt eind 2024 op waterstof aangesloten. Tegelijkertijd wordt een netwerk van buizen aangelegd om andere bedrijven ook op waterstof aan te sluiten. Met behulp van een elektrolyzer (opwekker waterstof) wordt vervolgens de waterstof in Deventer zelf opgewekt en wordt ook het buizennetwerk uitgebreid.

 

Inspirerend samenwerken 

Wethouder Jaimi van Essen (Energie), die de waterstofontwikkelingen in Deventer stimuleert, is enthousiast en benadrukt het belang van samenwerking: “Deventer loopt al voorop in de ontwikkelingen van waterstof. Dat is vooral te danken aan de samenwerkende bedrijven.” Onlangs bezocht Van Essen Nefit Bosch, waar ze waterstof gebruiken voor het testen van de waterstofketels en waar het waterstofnetwerk moet beginnen. Het was inspirerend om te zien hoever Deventer al is met waterstof.”

 

Kans en noodzaak

Waterstof is niet alleen een kans, maar ook een noodzaak voor een lokaal energienetwerk. Het biedt Deventer bedrijven de mogelijkheid om te verduurzamen en lost problemen met het energienetwerk op. Jaimi van Essen: “Deventer zou Deventer niet zijn als we niet op zoek zouden gaan naar innovatieve en alternatieve oplossingen. GROHW is daar volop mee bezig. Met waterstof kunnen grote bedrijven en MKB-bedrijven op de verschillende industrieterreinen in Deventer binnen enkele jaren gebruikmaken van groene waterstof.”

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebook en Instagram.