Logo gemeente Deventer

Onderzoek naar mogelijkheden om uitstraling Bokkingshang te verbeteren

Burgemeester en wethouders van Deventer willen de uitstraling van de Bokkingshang verbeteren en onderzoeken hoe dit zou kunnen.

Een mogelijkheid is het herbestemmen van een deel van de panden aan de Bokkingshang, zodat die weer gebruikt gaan worden, voor bijvoorbeeld een mix van wonen en andere functies. Daarnaast blijft er ruimte voor raamprostitutie.

 

Groot deel ramen niet gebruikt

De Bokkingshang is de enige straat in Deventer waar raamprostitutie is toegestaan. Van de 44 ramen die hier zijn toegestaan, wordt een groot deel al jaren niet gebruikt. Op dit moment zijn er 8 ramen in gebruik. Bij de niet-gebruikte ramen is sprake van verloedering: veel ramen zijn dichtgetimmerd of gebroken en er is graffiti. 


In overleg

Bij de evaluatie van het sekswerkbeleid in Deventer, in 2023, gaven diverse ondernemers en sekswerkers aan dat zij last hadden van de achteruitgang van het uiterlijk van de straat. De komende periode gaat het college in overleg met de eigenaren en andere betrokkenen onderzoeken hoe de verloedering van de Bokkingshang gestopt kan worden.


Pauzeknop

Om tot een goed plan te komen voor de Bokkingshang, verleent de gemeente de komende 1,5 jaar geen nieuwe vergunningen voor raamprostitutie in een deel van de leegstaande panden. Het gaat om de huisnummers 16 tot en met 23. De gemeenteraad heeft woensdagavond ingestemd met een voorstel van het college van burgemeester en wethouders om dit te regelen via een zogeheten voorbereidingsbesluit. Hiermee kunnen gemeentes voor een gebied op de spreekwoordelijke ‘pauzeknop’ drukken. 

Voor de nummers 8 tot en met 15 kunnen nog wel vergunningen worden uitgegeven. Het aantal ramen kan daarmee nog toenemen van 8 tot 22. Zo blijft er ruimte voor raamprostitutie in een aaneengesloten rij.

Over uiterlijk 1,5 jaar wordt een nieuw Omgevingsplan aangeboden aan de gemeenteraad.
 

Straatverlichting en openbaar groen

Naast het onderzoek naar mogelijke herbestemming van een deel van de Bokkingshang gaat de gemeente dit jaar ook de straatverlichting vervangen. Het openbaar groen wordt onderhouden, net als het wegdek en de stoepen. 


Vervolg

De eigenaar van de betrokken panden is op de hoogte gesteld. Om tot een nieuw omgevingsplan te komen, volgt een planologische procedure, met inspraak- en bezwaarmogelijkheden. 

De komende tijd bespreekt de gemeenteraad het sekswerkbeleid van Deventer, waarbij ook raamprostitutie aan de orde komt. De bespreking van het sekswerkbeleid in de gemeenteraad start op 24 april 2024.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebook en Instagram.