Logo gemeente Deventer

Samenwerken aan Slim Warmtenet Zandweerd

Met de woningcorporaties Ieder1 en Rentree en met Stichting Eigen Bouw zijn concrete afspraken gemaakt over welke wooncomplexen zij aan gaan sluiten op het Slim Warmtenet Zandweerd.

Ruim 1000 woningen kunnen aardgasvrij worden gemaakt. De verhuurders gaan dit voorleggen aan hun huurders, die eerst in moeten stemmen.

De afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst die door alle vier de partijen wordt ondertekend. Met deze overeenkomst wordt het zekerder dat de woningen van de verhuurders worden aangesloten. De medewerking is al lang geleden toegezegd. Deze overeenkomst maakt de samenwerking sterker.


2200 woningen aardgasvrij

Twee weken geleden maakte de gemeente en Stichting Eigen Bouw al afspraken over 159 woningen die aangesloten kunnen worden, als de huurder dat ook wil. Ongeveer 2200 koop- en huurwoningen kunnen uiteindelijk met de duurzame restwarmte uit de rioolwaterzuivering aardgasvrij verwarmd worden.


Stappen vooruit

Het zijn flinke stappen vooruit die de gemeente Deventer de laatste tijd maakt in de aanleg van het Slim Warmtenet Zandweerd. Wethouder Jaimi van Essen is blij dat de samenwerking steeds steviger wordt: “Stap voor stap werken we toe naar een 100% publiek warmtenet dat beschikbaar, betaalbaar en betrouwbaar is voor onze inwoners. De samenwerking met de verhuurders is daarin heel belangrijk,” aldus wethouder Jaimi van Essen.


Warmtebedrijf Deventer

Tegelijkertijd werkt de gemeente aan de oprichting van het Warmtebedrijf Deventer. Dat is nodig om het Slim Warmtenet Zandweerd goed te leiden. Bovendien moet het Warmtebedrijf Deventer ervoor zorgen dat deze duurzame energiebron betaalbaar is, betrouwbaar in het leveren en dat er uitgebreid kan worden met andere warmtenetten. De Wet collectieve warmtevoorzieningen (Wcw) schrijft namelijk voor dat warmtenetten in de toekomst moeten worden geleid door de overheid.


Gemeenteraad

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad gevraagd geld beschikbaar te stellen voor de volgende stappen in het opzetten van het Warmtebedrijf Deventer en de realisatie van Slim Warmtenet Zandweerd. Dat geld is al gereserveerd in de begroting. De raad zal daar over gaan spreken.

In het nieuwsbericht Publiek warmtenet Deventer maakt warmte betaalbaar leest u hoe Deventer het warmtenet betaalbaar maakt.

Bekijk het voorstel dat aan de gemeenteraad wordt gedaan.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebook en Instagram.