Logo gemeente Deventer

Deventer exotenbrigade weer van start

Grote kroosvaren, reuzenbereklauw en Japanse duizendknoop. Wat deze planten gemeen hebben is dat ze alle drie soorten van buiten Nederland zijn die zich snel verspreiden en alles overwoekeren. De gemeente Deventer zoekt altijd naar goede manieren voor de bestrijding van deze exoten. Onlangs is de Exotenbrigade weer van start gegaan.

Een groep vrijwilligers die met steun van onder andere het Groenbedrijf en stichting de Groene Knoop exoten bestrijdt.

 

Graven en spitten

Afgelopen week is begonnen met de bestrijding van de Japanse duizendknoop bij de Douwelerkolk. Eerst is de bovengrond met een graafmachine tot een diepte van 40 cm afgegraven om de wortels van de woekerplant te verwijderen. De vrijwilligers doen daarna het preciezere handwerk. Met schoppen worden de opkomende planten uitgegraven. Het is nodig om geregeld terug te komen, want niet alle wortelrestjes (die zo weer uitgroeien tot nieuwe planten) zijn zo maar in een keer weg.

 

Maaien en uitsteken

De reuzenbereklauw komt oorspronkelijk uit Azië en is een meerjarige plant die op warme dagen bij huidcontact kan zorgen voor brandwonden. Daarom wordt de plant bestreden door de plant zo’n 20 cm onder de grond af te steken of door de plant af te maaien. Afmaaien moet dan een paar keer per groeiseizoen worden gedaan. Ook hier is de exotenbrigade van de partij.

 

Waden en scheppen

De grote kroosvaren - een soort uit Zuid-Amerika – doet het goed in (te) voedselrijke sloten en vijvers. Voor de bestrijding ervan hijsen de vrijwilligers zich in waadbroeken. Bewapend met schepnetten vissen ze de dikke plakken van de grote kroosvaren uit het water. Dat is nodig, want anders worden sloten en vijvers overwoekerd door de varen waardoor het overige leven verstikt en sterft.

 

Meedoen?

Iedereen die wil helpen bij de bestrijding van exoten is van harte welkom om aan te sluiten. De Exotenbrigade is een actieve groep vrijwilligers met hart voor de natuur en veel positieve energie. De groep is elke donderdagochtend actief. Bel voor meer informatie met 14 0570.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebook en Instagram.