Logo gemeente Deventer

Steun voor beeldbepalende evenementen en EICAS

Events dEVENTer en EICAS krijgen voor het jaar 2024 eenmalig geld om de tekorten op hun begroting op te lossen.

Op deze manier kan dEVENTer gratis toegankelijke evenementen als Deventer op Stelten, Boekenmarkt en Dickens Festijn dit jaar weer organiseren. EICAS kan met deze steun het museum verder professionaliseren.

Beide partijen hebben een aanvraag gedaan bij de gemeente. Voor dEVENTer gaat het om bijna € 277.000 en voor EICAS om € 150.000. In de cultuurbegroting is er geen geld om dit te betalen. Daarom stelt het college van burgemeester en wethouders voor om deze bedragen te betalen met algemeen geld. Dit is geld in de begroting dat niet voor een specifiek doel is gereserveerd. De gemeenteraad moet hierover beslissen.

 

Events dEVENTer

Events dEVENTer organiseert jaarlijks Deventer op Stelten, Boekenmarkt en het Dickens Festijn. Grote en gratis evenementen waar veel publiek uit het hele land, en soms daarbuiten, op afkomt. Bij Deventer Evenementenstad past die toegankelijkheid, vindt het college. Onder andere door inflatie en kostenstijgingen in de evenementensector zijn tekorten in de begroting van Events dEVENTer ontstaan. Vroeg in 2023 heeft Events dEVENTer al aangegeven dat zij een begrotingstekort verwachtten in 2023 en 2024. Zowel in het jaar 2022 en 2023 heeft Events dEVENTer geld ontvangen om die tekorten op te lossen.

 

EICAS

Ook EICAS ontving al eerder een eenmalig bedrag, te weten € 75.000 in 2023. EICAS heeft inmiddels verder gebouwd aan de organisatie, het bestuur en een goed meerjarenplan. De bijdrage die het college voorstelt helpt EICAS ook weer bij het aanvragen van andere subsidies. Bovendien wordt de kans dan groter dat EICAS aan kan sluiten bij de Museumjaarkaart. Dat leidt wellicht tot meer bezoekers.

 

Cultuurvisie

Of beide organisaties kunnen rekenen op meerdere jaren (extra) geld is afhankelijk van de keuzes die de gemeenteraad maakt in de nieuwe Cultuurvisie 2025 – 2028. Daarin wordt het profiel van Deventer cultuurstad voor de komende jaren vastgelegd. Die visie wordt nog voor de zomer door de gemeenteraad behandeld.

 

Blijf op de hoogte van het nieuws van de gemeente Deventer en abonneer u op onze wekelijkse nieuwsbrief. Volg ons ook op XFacebook en Instagram.