Logo gemeente Deventer

Gemeente neemt Coberco-schoorsteen over en knapt ‘m op

De beeldbepalende schoorsteen van de voormalige Coberco-melkfabriek aan de Harderwijkerstraat is gered. De gemeente Deventer heeft het bouwwerk voor 1 euro gekocht van eigenaar Wieap Beheer en laat de schoorsteen in 2025 opknappen. Zo wordt de 55 meter hoge en in gele baksteen opgetrokken langnek behouden voor de Deventer skyline.

 

Handtekeningen en motie van de raad

Eerder zijn honderden handtekeningen ingezameld door inwoners die de schoorsteen voor het aanzicht van de stad willen behouden. Ook de erfgoedorganisaties in de gemeente hebben aandacht gevraagd voor het behoud van deze schoorsteen. Met de motie ‘Witte rook over de fabrieksschoorsteen’ heeft de Deventer gemeenteraad eerder geld vrijgemaakt voor restauratie van de schoorsteen.

 

Nieuwe eigenaar en opknapbeurt

De gemeenteraad heeft € 150.000 beschikbaar gesteld voor de aankoop en restauratie van de schoorsteen. Uit de provinciale regeling Het verhaal van Overijssel 2.0 krijgt Deventer € 100.000 subsidie. Daarmee wordt de schoorsteen gerestaureerd en het verhaal achter de schoorsteen verteld. Ilse Duursma, wethouder erfgoed en monumentenzorg: “Een mooie ontwikkeling. Het gaat niet alleen over de stenen, maar ook over de mensen die werkten in de melkfabriek.” Ook Wieap Beheer directeur Willem Goudkuil is blij met deze ontwikkeling.

 

Restauratie

De schoorsteen moet opnieuw worden gevoegd. Ook zijn werkzaamheden nodig aan de metalen ringen rond de schoorsteen, de ingemetselde traptreden en de afdekking van de bovenkant. Een gespecialiseerd bedrijf voert In 2025 de restauratiewerkzaamheden uit.

 

Verhalen gezocht

De in 1997 gesloten Coberco-melkfabriek kent een lange geschiedenis met veel medewerkers, leveranciers en bezorgers. Erfgoedorganisaties Deventer Verhaal en stichting Industrieel Erfgoed Deventer willen die geschiedenis vastleggen en verrijken met verhalen van mensen die er gewerkt hebben of er vaker kwamen als leverancier/bezorger. Heeft u een bijzonder verhaal? Neem dan contact op met Deventer Verhaal: info@deventerverhaal.nl.