Logo gemeente Deventer

Gemeente Deventer en Oekraïne

Gemeente Deventer leeft mee met Oekraïne en vangt vluchtelingen op. Lees meer over de algemene informatie over vluchtelingen uit Oekraïne in Deventer.

 

Reactie burgemeester

Burgemeester Ron König:  "De oorlog in Oekraïne houdt aan: mensen ontvluchten hun land, op zoek naar een veiliger plek in de buurlanden of zelfs verder. Zo komen Oekraïners in ons land terecht, ook in Deventer. Naast de opvanglocatie aan de Keulenstraat, komen er 2 nieuwe locaties bij: Singel 9 (pand van Topicus) en Keizerstraat 78 (boven het voormalige Filmhuis). Daar kunnen straks in totaal maximaal 240 Oekraïense vluchtelingen een veilig onderkomen vinden. Het is fijn om te zien hoe professionals en vrijwilligers hun best doen om de Oekraïners zich thuis te laten voelen. Ik ontmoette vluchtelingen die bij gastgezinnen verblijven. Zij zijn blij met wat wij samen voor hen doen, maar de heimwee en de ongerustheid overheersen.”

 

Opvang vluchtelingen

Keulenstraat 
De gemeente biedt noodopvang aan 200 vluchtelingen uit Oekraïne aan de Keulenstraat 18 (voormalige kantoorpand in Kloosterlanden). 

Rob de Geest (wethouder opvang en zorg): “De eigenaar van het pand heeft deze locatie aan ons aangeboden. Daar ben ik heel blij mee omdat de voorkeur uitgaat naar grotere, centrale opvanglocaties. Mensen hebben daar steun aan elkaar en we kunnen voor goede centrale voorzieningen zorgen.”

Singel 
Topicus heeft haar pand aan de Singel 9 aangeboden voor de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen. Na een aanpassing van het pand, kunnen hier vanaf 2e helft mei maximaal 200 Oekraïense vluchtelingen voor minimaal 1 jaar worden opgevangen. 

Keizerstraat 
In het pand aan de Keizerstraat 78 is kantoorruimte vrij, waar binnen enkele weken maximaal 40 Oekraïense vluchtelingen tijdelijk kunnen worden opgevangen. Het gaat hier om de ruimte boven het voormalige Filmhuis.

Meer informatie 

 • Veiligheidsregio IJsselland 
  Algemene informatie rondom opvang van Oekraïeners in de regio IJsselland.
 • Rijksoverheid 
  Landelijke informatie en stukken.
 • RefugeeHelp
  Online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.
 • Rode Kruis
  Informatielijn voor mensen die gevlucht zijn.
 • MKB Trade Office 
  Informatie voor ondernemers die relaties hebben met Oekraïne, Rusland en Belarus.

 

Lees ook