Logo gemeente Deventer

Vrijstelling van leerplicht aanvragen

De gemeente mag uw kind vrijstelling van de leerplicht geven. Dit betekent dat hij of zij niet naar school hoeft. Zit uw kind tegen het einde van de leerplichtige periode en heeft hij of zij moeite op school? Vraag of uw kind in dat jaar een afwijkend programma mag volgen. Dit is de vervangende leerplicht. Ook is het in een aantal situaties mogelijk dat u voor uw kind extra verlof aanvraagt.

Vrijstelling van leerplicht aanvragen

In een aantal uitzonderlijke situaties kunt u vrijstelling voor uw kind aanvragen. Bijvoorbeeld:

 • bij lichamelijke of psychische ongeschiktheid. De gemeente heeft dan een verklaring van een arts of een psycholoog nodig.
 • als uw kind staat ingeschreven op een school in het buitenland
 • bij bezwaren tegen de levensbeschouwelijke richting van scholen in uw buurt
 • als u een trekkend bestaan leidt en uw kinderen reizen mee, bijvoorbeeld als schipper, kermisexploitant of circusmedewerker

Vrijstelling van de leerplicht vraagt u aan bij de leerplichtambtenaar met 1 van de volgende formulieren:

Vervangende leerplicht vraagt u als uw kind moeite op school heeft, tegen het einde van de leerplichtige periode. U vraagt dit aan met het Aanvraagformulier vervangende leerplicht.

Verlof

Als u een feestdag wilt vieren, of een belangrijke familiegebeurtenis zoals een bruiloft, dan kan uw kind daar extra vrij voor vragen.

 • Verlof voor 10 dagen of minder vraagt u aan bij uw school;
 • Verlof voor meer dan 10 schooldagen vraagt u aan bij de leerplichtambtenaar.

Wilt u extra verlof voor uw kind aanvragen houdt u dan rekening met een aantal voorwaarden. Lees meer bij Voorwaarden

Dit extra verlof vraagt u zo aan:

 • Verlof voor 10 schooldagen of minder. Dit verlof vraagt u bij uw school aan met het aanvraagformulier Aanvraag verlof voor 10 schooldagen of minder;
 • Verlof voor meer dan 10 schooldagen. Dit verlof vraagt u aan met het Aanvraagformulier verlof voor meer dan 10 schooldagen

U print het formulier dat u nodig heeft en vult het in. Daarna stuurt u het op aan:

Gemeente Deventer
Team leerplicht
Postbus 5000
7400 GC Deventer

De voorwaarden voor het aanvragen van extra verlof zijn:

 • Uw kind krijgt geen extra verlof in de eerste 2 lesweken van het schooljaar;
 • Vakantieverlof buiten de schoolvakanties is alleen mogelijk als u als ouder/verzorger kunt aantonen dat u door het bijzondere beroep van 1 van u geen vakantie in de schoolvakanties kunt opnemen.

De voorwaarden voor vervangende leerplicht zijn onder andere:

 • Uw kind zit in het laatste jaar van de leerplichtige periode (voor zijn of haar 16e  jaar).
 • Uw kind is 14 jaar of ouder. Zit het kind niet in het laatste jaar van de leerplichtige periode, dan moet u bewijzen dat uw kind niet geschikt is om volledig dagonderwijs aan een school te volgen.

Meer informatie

Ben je gestopt met school, wil je verder leren of zoek je een baan? Ben je tussen de 16 en 27 jaar? Dan kun je bij het Jongerenloket terecht. Het Jongerenloket helpt je verder bij het maken van een keuze.

Met vragen over verlof, vrijstelling en vervangende leerplicht kunt u terecht in het stadhuis bij de leerplichtambtenaar. U kunt de leerplichtambtenaar bellen voor een afspraak, via telefoonnummer 14 0570.