Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Water in Deventer

Water hoort bij de gemeente Deventer. Dat komt door de ligging aan de IJssel, maar ook door de vele manieren waarop water aanwezig is in de gemeente. Met het waterbeleid heeft Deventer aandacht voor al dit water.

Deventer is nauw verbonden met water. De stad groeide dankzij de IJssel uit tot Hanzestad. Maar het water is op meer plekken duidelijk aanwezig in de gemeente. In de grachten, havenarmen en het kanaal en in sloten, beken en fonteinen. Water is ook te vinden in drinkwaterwingebieden, als rioolwater dat in buizen op weg is naar de zuivering of als oppervlaktewater. Kortom, water is in Deventer overal.

Veilig, schoon en aantrekkelijk water

Om het water in de gemeente Deventer veilig, schoon en aantrekkelijk te houden, werkt de gemeente samen met waterpartners. Dankzij deze samenwerking kan Deventer de gemeentelijke watertaken zo goed mogelijk vervullen. De waterpartners hebben samen een wateragenda. Deze wateragenda bevat thema’s en aandachtspunten voor het water in de gemeente. Uit deze onderwerpen ontstaan verschillende waterprojecten, zoals het project Ruimte voor de Rivier.

Wilt u meer weten over het waterbeleid van gemeente Deventer? Alles over de watertaken, wateragenda, waterprojecten en waterpartners vindt u op de website water.deventer.nl.

Ruimte voor de Rivier

Met het project Ruimte voor de Rivier heeft de IJssel meer ruimte gekregen. Via de webcam waren de werkzaamheden van dit project live te volgen.

De werkzaamheden voor het project Ruimte voor de Rivier vonden plaats met veel precisie. Paul van Agten van Le Chapeau heeft de veranderingen tussen het IJsselhotel en de Bolwerksplas vastgelegd in een korte video. In deze video (5 minuten, 42 seconden) staat de techniek centraal.

Naar een YouTube filmpje

Voormalig stadsdichter Herman Posthumus Meyjes heeft over de werkzaamheden langs de IJssel het stadsgedicht De schelpenkar geschreven. Het project Ruimte voor de Rivier is op 19 september 2015 feestelijk afgesloten met het festival OVERVLOED. Ter ere hiervan schreef de huidige stadsdichter Johanneke ter Stege het gedicht De IJssel ||.

Hoogwater in de IJssel

De IJssel is een rivier die beïnvloed wordt door andere rivieren, zoals de Rijn. Zodra de sneeuw in de Alpen smelt, stijgt het waterpeil in de Rijn en dus ook in de IJssel. Vrijwel elk jaar krijgt Deventer daarom te maken met hoogwater. Dit kan gevolgen hebben voor het verkeer en de mensen die dicht bij de IJssel wonen. Op de pagina Hoogwater in de IJssel vindt u meer informatie en verwijzingen naar websites met de actuele waterstanden.

English Deutsch