Logo gemeente Deventer

Deventer bouwt, de toekomst van het wonen

Deventer heeft de ambitie om (gerekend vanaf 2021) tot 2035 in totaal 11.000 nieuwe woningen te realiseren. Dit is nodig om de groei van de bevolking in goede en gezonde banen te leiden. En om bij te dragen aan de ambities om de stad te verjongen en de arbeidsmarkt te versterken.

 

Keuzes maken

Om deze ambities te halen, moeten er keuzes gemaakt worden. Het document ‘Kansenkaart wonen Deventer’ (pdf, 7 MB) beschrijft de voor- en nadelen van een groot aantal mogelijke woningbouwlocaties, en brengt de keuzes en dilemma’s in beeld, onder meer op gebied van bereikbaarheid, economie, natuur, landbouw, landschap, biodiversiteit.

Burgemeester en wethouders hebben op 3 juli 2024 met de gemeenteraad gesproken over de Kansenkaart. Naar aanleiding van deze behandeling legt het College van Burgemeester en wethouders enkele richtinggevende uitspraken aan de raad voor.

 

Gezonde verstedelijking

Gezondheid is gekozen als overkoepelend uitgangspunt voor de verstedelijking. Het thema wordt breed beschouwd: het stimuleren van ontmoeting, aansluiting bij voorzieningen, voldoende groen in de omgeving voor sport, spel, recreatie en ruimte voor biodiversiteit, ruimte voor klimaatopgaven, een mix aan woningen, goede en veilige bereikbaarheid per fiets.

 

3 locaties verder onderzocht voor mogelijke woningbouw

3 locaties worden verder onderzocht naar de mogelijkheden voor woningbouw op de middellange termijn (tot ongeveer 2035). Het gaat om:

  • Vijfhoek Zuid-Oost
  • Baarlerhoek
  • Bergweide 3

Deze locaties worden nader verkend. Hierbij worden diverse zaken verder bekeken, zoals de bereikbaarheid van de gebieden, verlies van landbouwgrond, natuur of bedrijventerrein.

 

Andere locaties 

De gemeente zet in op voortzetting van het bestaande beleid: bouwen binnen de compacte stad en verder gaan met al in gang gezette ontwikkelingen in de Centrumschil en Keizerslanden.

De gemeente gaat ook verder met de al in gang gezette verkenning van de Wechelerhoek en legt een concept omgevingsprogramma voor aan de raad.

De verdere verkenning van een aantal andere mogelijke locaties voor woningbouw stopt. Het gaat hierbij om de zoeklocaties (Diepenveen-Zuidwest, Diepenveen-Zuid ten westen van de Boxbergerweg, Zandweteringpark-West, Gouden Driehoek, Brinkgreven, Rielerenk en Sportvelden Rielerenk) tussen stad Deventer en de kernen Schalkhaar en Diepenveen op dit moment niet verder te verkennen. Dat wil niet zeggen dat hier nooit woningbouw zal plaatsvinden.

 

Stadsland

Ook wordt voorgesteld om integraal te verkennen of de locatie Stadsland voor de langere termijn (na 2040) in te brengen in het onderzoek Verstedelijking in Balans van de regio Stedendriehoek inclusief bijbehorende maatregelen. Dan kan bijvoorbeeld onderzocht worden of hier aantrekkelijke nieuwe woonmilieus voor Deventer en de regio gerealiseerd kunnen worden. Daarbij is ook de vraag belangrijk welke rol dit gebied krijgt in het programma Ruimte voor de Rivier.

Om dit te verkennen wil de gemeente het gesprek aangaan met het rijk, de provincie, de buurgemeenten en de direct betrokkenen, zoals Stichting IJssellandschap en landgoedeigenaren in de omgeving.

 

Consultatie en vervolg

In een latere fase maakt de gemeente keuzes voor de woningbouw. Dat gebeurt in de nieuwe Omgevingsvisie voor Deventer. Ook die Omgevingsvisie legt het college van Burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad.

Voordat uitwerkingen en verkenningen (via de Omgevingsvisie) ter besluitvorming worden voorgelegd aan het college en de raad, worden inwoners en andere stakeholders in het kader van de participatie rondom de Omgevingsvisie betrokken.

 

Vervolg

De gemeenteraad bespreekt de richtinggevende uitspraken over de toekomst van de woningbouw naar verwachting later in het najaar 2024.

 

Achtergrondinformatie