Logo gemeente Deventer

Houtstook

Ieder najaar neemt het gebruik van openhaarden en houtkachels toe. Aan houtstook zijn echter risico’s verbonden voor de gezondheid. Voor vuur stoken in de open lucht heeft u een ontheffing van het stookverbod nodig.


Houd rekening met je buren!

Bij het stoken van hout en brandende paasvuren komen luchtverontreinigende stoffen zoals fijnstof vrij. De GGD waarschuwt voor de schadelijke gezondheidseffecten. Het stoken van de houtkachel zorgt daarom vaak voor overlast voor anderen. Ga je je kachel branden, doe dit dan zorgvuldig. Gebruik droog en goed hout, stook niet bij ongunstig weer zoals mist.


Stookalert

Door middel van een stookalert roept het RIVM mensen op om geen hout te stoken bij ongunstige weersomstandigheden en bij slechte luchtkwaliteit. U kunt zich aanmelden voor het stookalert. Als de weersverwachting ongunstig is of de luchtkwaliteit slecht, ontvangt u van het RIVM een stookalert via e-mail.


Schone lucht Akkoord

Deventer neemt de luchtkwaliteit en de gezondheid van burgers serieus en heeft het Schone Lucht Akkoord ondertekend. De luchtkwaliteit is over het geheel genomen in Deventer een stuk beter dan op veel andere plaatsen in Nederland. Dat willen we zo houden en waar mogelijk verbeteren.


Ontheffing stookverbod

Wilt u een paas- of vreugdevuur maken of snoeiafval verbranden op uw terrein? Dan heeft u een ontheffing stookverbod nodig op grond van de Wet milieubeheer en soms ook op grond van de APV. Lees meer over het aanvragen van een ontheffing stookverbod.