Logo gemeente Deventer

Bestrijding eikenprocessierups weer van start

De eikenprocessierupsen zijn weer uit hun eitjes gekomen. Vooral in de zomer zorgt de rups voor jeuk en irritatie aan huid, ogen en luchtwegen.

Dit jaar lijkt de overlast iets minder te zijn dan vorig jaar. De gemeente start eind deze week op drie plekken weer met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups: het Worpplantsoen, het Rijsterborgherpark en zwembad Looërmark.  

De bestrijding wordt in de avond en nacht uitgevoerd. Dit kan zorgen voor enige geluids- en verkeershinder. De bestrijding is preventief en gebeurt met nematoden. Dit gebeurt vroeg in het seizoen als de rupsen nog geen overlast geven.  Nematoden zijn ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten. 


Nematoden 

Nematoden zijn zogenaamde parasitaire aaltjes. De aaltjes dringen de eikenprocessierups binnen en voeden zich met de rups totdat die dood gaat voordat het een vlinder wordt. Spuiten gebeurt in het voorjaar als er nog weinig andere soorten rupsen actief zijn. Hierdoor worden andere vlindersoorten ontzien.

 

Bestrijdingsplan

Vanaf dit jaar zet de gemeente vooral in op het wegzuigen van de nesten. Op drie plekken wordt ook preventief bestreden met nematoden. We zetten onze middelen in om vooral op drukbezochte plekken de jeukende brandharen te voorkomen. Denk aan speelplekken, kinderdagverblijven, scholen, zwembaden, recreatieplassen of drukke fiets- en wandelroutes. De gemeente Deventer zet het middel Xentari niet meer in. 

We zetten ook in op het versterken van de natuur en soortenrijkdom in en om de stad. Dit doen we bijvoorbeeld door het aanleggen van bosjes voor inheemse vogels en het veranderen van gazons naar kruidenvelden. Zo helpen we vogels en insecten, de natuurlijke vijanden van de rupsen. Op die manier kunnen we het aantal eikenprocessierupsen al vroeg in het voorjaar op een natuurlijke manier verminderen.

 

Wegzuigen van de rups

De eikenprocessierupsen krijgen hun brandharen normaal rond half mei. De brandharen zorgen voor overlast. Half mei is ook het moment waarop ze nesten vormen. In mei, juni, juli en augustus worden de rupsen bestreden door ze weg te zuigen. Met een speciale stofzuiger worden langs een aantal vastgestelde routes door de stad tot hoog in de bomen nesten weggezogen. Zo willen we voorkomen dat rupsen uitgroeien tot vlinders die weer eitjes leggen. Bomen buiten deze route worden op basis van meldingen behandeld.  Op privéterrein worden rupsen niet weggehaald door de gemeente.  

 

Actuele planning

De planning van de bestrijdingswerkzaamheden is te zien op Deventer.nl |eikenprocessierups.  
Daar staat ook alle informatie over de eikenprocessierups en de bestrijding ervan in de gemeente Deventer.