Logo gemeente Deventer

Partnerschapsregistratie omzetten in huwelijk

U kunt uw geregistreerde partnerschap laten omzetten in een huwelijk.

Online een melding doen

U kunt online de datum van uw plechtigheid vastleggen. Tijdens het doen van de melding, voegt u de gevraagde documenten toe. Ook betaalt u direct de kosten voor de huwelijksvoltrekking, de eventuele toespraak door een trouwambtenaar en het eventuele trouwboekje.

Na het doen van een online melding sturen wij u aanvullende informatie toe, over bijvoorbeeld het gebruik van elkaars achternaam en de verschillende huwelijksvormen. U krijgt deze informatie via de post.

Persoonlijk gesprek

Het is ook mogelijk om tijdens een persoonlijk gesprek de datum van uw plechtigheid vast te leggen. U maakt hiervoor een afspraak via telefoonnummer 14 0570. In het persoonlijk gesprek krijgt u alle nodige informatie, bijvoorbeeld over het gebruik van elkaars achternaam of het kiezen van de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Ook kunnen wij eventuele vragen direct beantwoorden. Bij het maken van een afspraak voor ondertrouw, vertellen wij u welke documenten u moet meenemen.

Regel op tijd de documenten

Het kan 6 maanden tot 1 jaar duren voordat u in het bezit bent van de benodigde documenten. Vaak dienen documenten uit het buitenland te worden gelegaliseerd en/of worden vertaald door een beëdigd vertaler.

Het is verstandig tijdig te informeren welke documenten u nodig heeft voor een geregistreerd partnerschap als 1 van u beiden:

  • niet de Nederlandse nationaliteit bezit;
  • in het buitenland is geboren en uw gegevens in de gemeentelijke basisadministratie niet zijn opgenomen op grond van een geboorteakte;
  • in het buitenland getrouwd is geweest en de gegevens van de ontbinding in de gemeentelijke basisadministratie niet zijn opgenomen op grond van goedgekeurde documenten;
  • in het buitenland heeft gewoond.

U kunt uw partnerschap gratis laten omzetten in het stadhuis. Dit kan van maandag tot en met vrijdag. Neem hiervoor contact op via telefoonnummer 14 0570. We bekijken dan de mogelijkheden.

Beide partners zijn aanwezig bij het omzetten. Zij ondertekenen de omzettingsakte.

Kosten trouwlocaties

In de gemeente Deventer zijn verschillende officiële trouwlocaties. De kosten vindt u op de pagina's over deze trouwlocaties.

U kunt ook trouwen op een door u zelf gekozen locatie. Lees meer op de pagina Zelf trouwlocatie kiezen.

Uittreksels burgerlijke stand (tarieven 2024)

Uittreksel huwelijksregister

€ 16,60

Internationaal uittreksel huwelijksregister

€ 16,60

Verklaring van huwelijksbevoegdheid

€ 29

Trouwambtenaar

U kunt een ambtenaar van de burgerlijke stand (trouwambtenaar) vragen voor het omzetten van een partnerschapsregistratie in een huwelijk. Dit is niet verplicht, u kunt ook Publiekscontacten een ambtenaar laten aanwijzen. Daarnaast kunt u een trouwambtenaar uit een andere gemeente laten aanwijzen voor 1 dag. Lees meer op de pagina Trouwambtenaren. Hier leest u ook meer over toespraken tijdens de ceremonie.

Getuigen

Bij een huwelijk moeten minimaal 2 en maximaal 4 meerderjarige personen als getuige optreden. U kunt ook gebruik maken van de mogelijkheid om getuigen van gemeentewege te nemen. Dit betekent dat de gemeente voor de getuigen zorgt. Dit kost € 39 per getuige.

Parkeren

Parkeren kan bij sommige officiële trouwlocaties lastig zijn. Informeer bij uw trouwlocatie naar de mogelijkheden.

Trouwboekje

Een trouwboekje is niet verplicht. Op de pagina Trouwboekje vindt u informatie over de uitvoeringen, kosten en mogelijkheden.

Huwelijksvormen

U kunt trouwen in beperkte gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Per 1 januari 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid. Trouwt u op huwelijkse voorwaarden, dan legt u bij de notaris de eigendommen en het vermogen vast van de beide partners afzonderlijk.

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.