Logo gemeente Deventer

Gemoedelijk buurtje wordt als eerste gebouwd 

Het eerste van de zes buurtschappen dat nu gebouwd wordt, is het ‘Buurtje van Steenbrugge’. Een plan van vastgoedontwikkelaar VanWonen. Het gaat om 26 eengezinswoningen. Verkoopmanager Willeke Haasjes en twee toekomstige bewoonsters vertellen over dit nieuwe buurtje. 

Willeke vertelt over de aanpak: “We nemen de klant in het hele traject mee. Vorig jaar mei organiseerden we over het voorontwerp een eerste informatieavond voor belangstellenden. De architect presenteerde de eerste beelden en ook legden we een aantal keuzes aan de belangstellenden voor. Zo konden ze stickers plakken op afbeeldingen van drie verschillende voordeuren en bijvoorbeeld hun voorkeur aangeven voor een liguster- of beukenhaag. Het is trouwens de ligusterhaag geworden, want die kreeg de meeste ‘stemmen’.” Ze is enthousiast over deze werkwijze. “Op deze manier betrek je belangstellenden bij het hele traject. Een aantal mensen die er vorig jaar bij waren, zijn nu daadwerkelijk kopers geworden.” Irma Compaan was er ook op de eerste informatieavond bij. Ze ervaart de aanpak als heel laagdrempelig. “Dat je de mensen kent, maakt het makkelijk om te bellen. Dat geeft vertrouwen.”  


Dorpse sfeer bij de stad 

De woningen in het Buurtje van Steenbrugge zijn hetzelfde, maar hebben andere gevels en ook de tuinen verschillen in grootte. De sfeer is dorps, gemoedelijk en sfeervol. Natuurlijk zijn de woningen ook energieneutraal. Willeke merkt dat dit een belangrijk argument voor kopers is. “Om een bestaande woning energieneutraal te maken, vraagt heel wat investering.” Het merendeel van de kopers komt uit Deventer, een kleiner deel komt uit een straal van ongeveer 50 kilometer rondom Deventer. “Wat me opvalt is dat het niet alleen startende gezinnen zijn, maar ook 50-plussers of alleenstaanden. Mensen die een nieuwe start willen maken, overzichtelijk willen wonen en zich geen zorgen willen maken over het onderhoud.” Irma Compaan beaamt dit en voegt eraan toe: “De kleinschaligheid van het buurtje spreekt me aan en de aantrekkelijke prijs ten opzichte van bijvoorbeeld woningen in Amersfoort.” 


Voorbereidingen bouw

Vorig jaar juli toetsten Willeke en haar collega’s de meerwerkopties bij de belangstellenden, zoals een achterportaal, een grotere badkamer en het omdraaien van de woonkamer en keuken. “Ondanks dat ongeveer 45% hier belangstelling voor toonde, is er niet gekozen om dit als standaard mee te nemen, maar toch als meerwerk,” licht zij het verdere proces toe. “In september startte de pre-sale. Mensen konden zich inschrijven voor een woning waar we een prijsindicatie voor afgaven. Ook hadden zij een gesprek met onze interieurstyliste om te bespreken hoe ze de indeling voor zich zagen.” In november gingen de woningen definitief in de verkoop. De mensen die een reservering hadden, ontvingen de definitieve stukken en kregen bedenktijd. Nu is bijna 70% van de woningen verkocht en worden de bouwvoorbereidingen opgestart. “Een start bouw gaat gepaard met een feestje,” zegt Willeke enthousiast, “maar eerst is er op 1 april nog een bijeenkomst met de toekomstige bewoners. Leuk, dan kunnen zij met elkaar kennismaken! Zo ontstaat er al een gemeenschapsgevoel. Sommigen kennen elkaar ook al van eerdere bijeenkomsten.” De oplevering staat gepland in het eerste kwartaal van 2024. 


Kan niet wachten 

Wie haast niet kan wachten, is Verena Veenstra. Zij en haar vriend zijn starter op de woningmarkt. “Een vriendin tipte mij over het Buurtje van Steenbrugge. Ik wandel best vaak in het Zandweteringpark. We zien onszelf daar wel wonen en wat ons aansprak is de duurzaamheid van de woningen. We vinden het een leuk traject, we zijn vanaf het begin af aan erbij betrokken. Nu hebben we de keuken en het sanitair al uitgezocht en de komende tijd gaan we ons richten op de verdere inrichting. Ik kan niet wachten tot de bouw gaat starten!”