Keuzehulp: welke procedure kies ik?
Ben je het niet eens met een besluit van de gemeente, heb je een klacht of wil je inspraak leveren op een plan? Dan is het belangrijk om de juiste procedure te volgen. Jouw bezwaar, klacht of idee komt dan op de goede plek terecht. Ook voorkom je zo dat je te laat bent.
Kijk bij de situaties hieronder om de juiste procedure te vinden.
Wat is jouw situatie?
Als je ontevreden bent over hoe je bent behandeld door (een medewerker van) de gemeente kan je een klacht indienen.
Als je het niet eens bent met een besluit van de gemeente kan je daartegen bezwaar maken. Dat doe je binnen 6 weken na het besluit.
Voorbeelden: jouw uitkering wordt verlaagd en je bent het daar niet mee eens. Of een buurman krijgt een vergunning voor een aanbouw en jij bent het daar niet mee eens. Of je bent het niet eens met een gemeentelijke belastingaanslag of parkeerbon. Kijk hieronder per situatie welke procedure je volgt.
- Bezwaar indienen tegen een besluit van de gemeente
- Bezwaar indienen tegen een gemeentelijke belastingaanslag of de WOZ-waarde
- Bezwaar maken tegen een parkeerbon
Let op: parkeerboetes komen niet altijd van de gemeente. Gaat het om een boete van het CJIB dan kan de gemeente jouw bezwaar niet behandelen. Lees meer over de verschillende parkeer- en verkeersboetes.
De gemeente is verplicht om binnen een bepaalde tijd op jouw aanvraag of bezwaar te reageren. Gebeurt dat niet op tijd dan kan je de gemeente in gebreke stellen. Soms kan je ook een dwangsom opeisen. Meer daarover lees je bij Dwangsom niet tijdig beslissen.
Het kan gebeuren dat de gemeenteraad een beslissing heeft genomen waarmee je het niet eens bent. Denk je dat er veel andere inwoners zijn die er net zo over denken? Dan kan je een referendum organiseren. Daarvoor moet je eerst wel aantonen dat er draagvlak is bij andere inwoners.
Lees meer over het organiseren van een correctief raadgevend referendum.
In het omgevingsplan staan regels over activiteiten die gevolgen kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving.
Als de gemeente het omgevingsplan verandert, gebeurt dat via een wettelijke procedure. Tijdens die procedure kan je als inwoner jouw mening geven. Dat heet ‘een zienswijze indienen’. Is de verandering al doorgevoerd, dan kan je daartegen nog in beroep gaan.
Lees meer over de reactiemogelijkheden op een omgevingsplan.
De Wet open overheid (Woo) regelt dat informatie van de overheid openbaar moet zijn. Door deze wet kan iedereen informatie bij elke overheid aanvragen. Want informatie is je recht.