Logo gemeente Deventer

Bromfietsrijbewijs

Een rijbewijs met categorie AM is verplicht als u wilt rijden op een:

 • bromfiets
 • snorfiets
 • brommobiel
 • scooter
 • speed-pedelec (elektrische fiets sneller dan 25 kilometer per uur)

Om zo'n rijbewijs te kunnen aanvragen, moet u slagen voor een theorie- en praktijkexamen. Heeft u een geldig motor- of autorijbewijs? Dan heeft u ook categorie AM.

Een rijbewijs aanvragen

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij Publiekscontacten. U kunt hiervoor een afspraak maken. Met een afspraak helpen wij u binnen 5 minuten en voorkomt u dus wachttijd.

Het rijbewijs haalt u persoonlijk op. U kunt hiervoor een afspraak maken. De levertijd is afhankelijk van de locatie.

Wat heeft u nodig bij de aanvraag?

 1. Een goedgelijkende kleuren pasfoto. De foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Lees hier de voorwaarden waaraan uw pasfoto moet voldoen;
 2. uw huidige rijbewijs. Ook als het niet meer geldig is;
 3. heeft u nog geen rijbewijs? Neem dan uw geldig paspoort of identiteitskaart mee;
 4. betaalmiddel.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs vermist (kwijt of gestolen)? Dan vult u bij de aanvraag van uw nieuwe rijbewijs bij Publiekscontacten een verklaring van vermissing in.

Het is mogelijk om zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal melding te registreren van een Nederlands rijbewijs. Dit kan via de website van het RDW.

Vermiste rijbewijzen staan landelijk geregistreerd. Zo'n document mag u nooit meer gebruiken. Vindt u een rijbewijs weer terug nadat het als vermist is geregistreerd? Lever het dan in bij Publiekscontacten.

Tarieven 2022

Rijbewijs

€ 41,60

Extra kosten spoedaanvraag rijbewijs

€ 34,10

Met PIN betalen heeft onze voorkeur. Betalen met creditcard is niet mogelijk.

Levertijd locatie stadhuis Deventer

De levertijd van een rijbewijs is 5 werkdagen.

Levertijd locaties Bathmen en Schalkhaar

Voor de locaties Bathmen en Schalkhaar is de levertijd 10 werkdagen.

Spoedaanvraag

Heeft u snel een nieuw rijbewijs nodig? Voor spoedaanvragen kunt u vóór 14.00 uur terecht bij onze locatie stadhuis Deventer. U kunt uw rijbewijs dan de volgende werkdag na 10.30 uur ophalen. In Schalkhaar en Bathmen kunt u geen spoedaanvraag doen. Let op, u betaalt voor een spoedaanvraag extra kosten.

Ophalen

U moet uw rijbewijs persoonlijk ophalen bij Publiekscontacten. U kunt hiervoor een afspraak maken. Neem uw huidige rijbewijs mee. Als u deze niet (meer) heeft, neem dan uw geldige paspoort of identiteitskaart mee. Na uw aanvraag heeft u maximaal 3 maanden de tijd om het rijbewijs op te halen.

Geldigheid

De geldigheid van uw nieuwe rijbewijs is afhankelijk van uw leeftijd op het moment dat u het rijbewijs moet vernieuwen:

 • tot 65 jaar: 10 jaar
 • 65 - 70 jaar: tot uw 75e verjaardag
 • 70 - 75 jaar: 5 jaar
 • 75 jaar en ouder: 5 jaar

U moet zich als automobilist of motorrijder vanaf 75 jaar medisch laten keuren. Deze medische keuring is niet vereist voor de categorie AM.

Bijzondere bromfietsen

U heeft geen rijbewijs nodig voor het besturen van een bijzondere bromfiets, zoals de Segway, Stint en Trike. Deze voertuigen hebben geen kentekenplaatje. Alleen voor voertuigen met een kentekenplaatje is een rijbewijs verplicht.

Rijbewijs verlopen

Is uw rijbewijs verlopen, dan mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen als u dat toch doet. Ook bent u in de meeste gevallen niet verzekerd.

Identiteitsfraude

Steeds meer organisaties vragen om een kopie van uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument. Er zijn mensen die misbruik maken van deze kopieën. U kunt dit misbruik tegengaan. Hoe? Kijk op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude. Lees ook hoe u een veilige kopie kunt maken van uw legitimatiebewijs.

Voor een rijbewijs kunt u terecht op de locaties stadhuis DeventerBathmen en Schalkhaar.

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.