Logo gemeente Deventer

Bromfietsrijbewijs

Een rijbewijs met categorie AM is verplicht als u wilt rijden op een:

 • bromfiets
 • snorfiets
 • brommobiel
 • scooter
 • speed-pedelec (elektrische fiets sneller dan 25 kilometer per uur)

Om zo'n rijbewijs te kunnen aanvragen, moet u slagen voor een theorie- en praktijkexamen. Heeft u een geldig motor- of autorijbewijs? Dan heeft u ook categorie AM.

Rijbewijs aanvragen

Wilt u uw rijbewijs verlengen of uitbreiden met een categorie? U kunt dit online aanvragen bij het RDW.

Wilt u uw 1e rijbewijs aanvragen of is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Dan is online aanvragen niet mogelijk. U kunt dan terecht bij de balie. Hier bent u ook welkom als u het rijbewijs liever persoonlijk aanvraagt. U kunt een afspraak maken. Met een afspraak helpen wij u binnen 5 minuten en voorkomt u dus wachttijd.

Het rijbewijs haalt u persoonlijk op. Ook als u de aanvraag online heeft gedaan. Maak een afspraak. De levertijd is afhankelijk van de locatie.

Wat heeft u nodig bij de aanvraag?

Doet u de aanvraag bij de balie? Dan neemt u het volgende mee.

 1. Een goedgelijkende kleuren pasfoto. De foto mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Lees hier de voorwaarden waaraan uw pasfoto moet voldoen.
 2. Uw huidige rijbewijs. Ook als het niet meer geldig is.
 3. Heeft u nog geen rijbewijs? Neem dan uw geldig paspoort of identiteitskaart mee.
 4. Betaalmiddel.

Rijbewijs ophalen

U moet uw rijbewijs persoonlijk ophalen. U kunt hiervoor een afspraak maken. Neem uw huidige rijbewijs mee. Als u deze niet (meer) heeft, neem dan uw geldige paspoort of identiteitskaart mee. Na uw aanvraag heeft u maximaal 3 maanden de tijd om het rijbewijs op te halen.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs vermist? Dan vult u bij de aanvraag van uw nieuwe rijbewijs een verklaring van vermissing in.

Het is mogelijk om zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal melding te registreren van een Nederlands rijbewijs. Dit kan via de website van de RDW.

Vermiste rijbewijzen staan landelijk geregistreerd. Zo'n document mag u nooit meer gebruiken. Vindt u een rijbewijs weer terug nadat het als vermist is geregistreerd? Lever het dan in bij de gemeente.

Tarieven 2024

Rijbewijs € 51,11
Extra kosten spoedaanvraag rijbewijs € 39,65

Met PIN betalen heeft onze voorkeur. Betalen met creditcard is niet mogelijk.

Levertijd locatie stadhuis Deventer

Heeft u het rijbewijs aangevraagd aan de balie? De levertijd van een rijbewijs is 5 werkdagen.

Heeft u online een aanvraag gedaan voor verlenging of uitbreiding? Dan is de levertijd 2 werkdagen.

Levertijd locaties Bathmen en Schalkhaar

Heeft u het rijbewijs aangevraagd aan de balie? Voor de locaties Bathmen en Schalkhaar is de levertijd 15 werkdagen.

Heeft u online een aanvraag gedaan voor verlenging of uitbreiding? Als u het rijbewijs wilt ophalen in Bathmen of Schalkhaar, dan belt u eerst naar telefoonnummer 14 0570. Wij plannen een afspraak in en zorgen ervoor dat u uw rijbewijs op de gewenste locatie kunt ophalen.

Spoedaanvraag

Heeft u snel een nieuw rijbewijs nodig? Voor spoedaanvragen kunt u vóór 14.00 uur terecht bij onze locatie stadhuis Deventer. U kunt uw rijbewijs dan de volgende werkdag na 10.30 uur ophalen. In Schalkhaar en Bathmen kunt u geen spoedaanvraag doen. Let op, u betaalt voor een spoedaanvraag extra kosten.

Rijbewijs online aanvragen

U kunt uw rijbewijs online aanvragen bij het RDW. Dit is mogelijk als:

 • Het gaat om een verlenging van het rijbewijs of een categorie-uitbreiding.
 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van gemeente Deventer.
 • U een geactiveerde DigiD app met een eenmalige identiteitscheck heeft. Hiervoor heeft u een smartphone met NFC-lezer nodig (Android: versie 6.0 of hoger. iPhone: model 7 of hoger met IOS 13).
 • In geval van een medische keuring: u levert een Gezondheidsverklaring in bij het CBR. Krijgt u van het CBR de Verklaring van Geschiktheid, dan kunt u uw rijbewijs verlengen.

Voldoet u niet aan deze voorwaarden? Dan vraagt u uw rijbewijs persoonlijk aan bij de balie.

Hoe werkt een online aanvraag? Dat leest u hieronder. Bekijk ook de video.

 • Laat een pasfoto maken bij een RDW-erkende fotograaf. Bij deze fotograaf zet u een handtekening. U betaalt de fotograaf voor de foto en de handtekening. Deze kosten zijn niet meegerekend in de kosten voor het rijbewijs.
 • U vraagt uw rijbewijs online aan bij de RDW en betaalt via iDEAL.
 • 2 werkdagen na de aanvraag krijgt u een e-mail van de RDW. Hierin staat dat uw nieuwe rijbewijs klaar is.
 • U kunt het nieuwe rijbewijs persoonlijk ophalen in stadhuis Deventer. Wilt u het rijbewijs ophalen in Bathmen of Schalkhaar? Neem dan contact op via telefoonnummer 14 0570.
 • Bij het ophalen neemt u uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) en uw oude rijbewijs mee. Uw oude rijbewijs levert u in.

Geldigheid

De geldigheid van uw nieuwe rijbewijs is afhankelijk van uw leeftijd, op het moment dat u het rijbewijs vernieuwt.

Bent u jonger dan 65 jaar? Dan is het nieuwe rijbewijs 10 jaar geldig. Voor de volgende leeftijden geldt een afwijkende geldigheidsduur.

 • 65 tot en met 69 jaar
  Het nieuwe rijbewijs is geldig tot u 75 jaar oud bent. Voorbeeld: een nieuw rijbewijs dat wordt afgegeven aan iemand van 69 jaar, heeft een geldigheid van 6 jaar (tot de 75e verjaardag).

 • 70 tot en met 74 jaar
  Het nieuwe rijbewijs is 5 jaar geldig. Voorbeeld: een nieuw rijbewijs dat wordt afgegeven aan iemand van 73 jaar, heeft een geldigheid van 5 jaar (tot de 78e verjaardag).

 • 75 jaar of ouder
  Het nieuwe rijbewijs is 5 jaar geldig en een medische keuring is verplicht.

Om medische redenen kan de geldigheid afwijken. U moet zich als automobilist of motorrijder vanaf 75 jaar medisch laten keuren. Deze medische keuring is niet vereist voor de categorie AM.

Bijzondere bromfietsen

U heeft geen rijbewijs nodig voor het besturen van een bijzondere bromfiets, zoals de Segway, Stint en Trike. Deze voertuigen hebben geen kentekenplaatje. Alleen voor voertuigen met een kentekenplaatje is een rijbewijs verplicht.

Rijbewijs verlopen

Is uw rijbewijs verlopen, dan mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen als u dat toch doet. Ook bent u in de meeste gevallen niet verzekerd.

Identiteitsfraude

Steeds meer organisaties vragen om een kopie van uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument. Er zijn mensen die misbruik maken van deze kopieën. U kunt dit misbruik tegengaan. Hoe? Kijk op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude. Lees ook hoe u een veilige kopie kunt maken van uw legitimatiebewijs.

Voor een rijbewijs kunt u terecht op de locaties stadhuis DeventerBathmen en Schalkhaar. U kunt een afspraak maken. Met een afspraak helpen wij u binnen 5 minuten en voorkomt u dus wachttijd.

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.