Logo gemeente Deventer

Ongedierte bestrijden

Ongedierte zorgt soms voor overlast. Ziet u ongedierte in uw buurt of wijk? Meld dit dan bij de gemeente. Is er ongedierte in of om uw woning, neem dan contact op met Circulus.

De gemeente bestrijdt ongedierte als er sprake is van overlast of van een bedreiging van de volksgezondheid. Ook probeert zij de oorzaak van het ongedierte aan te pakken.

Waar ziet u het ongedierte? 

  • U kunt ongedierte in uw woonomgeving online melden bij het Meldpunt Openbare Ruimte.
  • Heeft u last van ongedierte in of om uw woning? Neem dan contact op met Circulus.

Eikenprocessierups

De eikenprocessie rups komt in de maanden mei, juni en juli voor in eikenbomen. De gemeente verwijdert alleen nesten die een direct gevaar zijn voor de volksgezondheid. U kunt een melding doen via het Meldpunt Openbare Ruimte. Voor eikenprocessierupsen op eigen terrein kunt u zelf een bedrijf inschakelen. Lees meer op de pagina Eikenprocessierups en op de websites van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en GGD Leefomgeving.

Steenmarter

De steenmarter kan flink overlast veroorzaken wanneer hij in uw huis schuilt. Heeft u schade van de steenmarter, meld dit dan. De gemeente helpt bij het zoeken naar een oplossing. Meer informatie vindt u op de pagina Steenmarter.

Ratten

Ratten in en om het huis kunnen zorgen voor overlast, verspreiden ziektes en beschadigen van gebouwen. Het is eenvoudig om ratten te voorkomen. Lees de tips en meer informatie op de pagina Ratten.

Bijen en wespen

Bij overlast door bijen kunt u contact opnemen met een imker.

  • Wespen op particulier terrein
    U mag wespen op uw eigen terrein zelf (laten) bestrijden. U kunt contact opnemen met een bedrijf dat ongedierte bestrijdt. U betaalt zelf de kosten. U kunt ook bellen met Circulus voor vrijblijvend advies: 0900-9552.
  • Wespen in de openbare ruimte
    De gemeente verwijdert wespennesten in de openbare ruimte, wanneer de wespen een gevaar opleveren. U kunt een melding doen via Meldpunt Openbare Ruimte. Voor u als melder zijn daar geen kosten aan verbonden.

Voorkomen van ongedierte

Lees op de website van Milieu Centraal hoe u ongedierte kunt voorkomen en zelf bestrijden.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie bij Meldpunt Openbare Ruimte.

Circulus kan kosten rekenen voor de bestrijding van ongedierte.