Logo gemeente Deventer

Onderzoek parkeerbehoefte

In een aantal wijken is het voor bewoners soms lastig een parkeerplek te vinden. De parkeerdruk is hoog doordat mensen die in het centrum werken of winkelen, hun auto in woonwijken rondom het centrum parkeren.

De gemeente wil meewerken aan een oplossing, maar dan moet hier wel steun voor zijn vanuit de buurt.

 

Oplossing parkeeroverlast

Een oplossing voor parkeeroverlast is het invoeren van betaald parkeren met vergunningen parkeren. In zo’n parkeervergunningszone blijven er meer parkeerplaatsen vrij voor bewoners en bedrijven uit de wijk zelf. U kunt dan als bewoner weer eenvoudig een parkeerplek vinden dichtbij uw woning. Mensen die in het centrum moeten zijn, zullen op zoek moeten naar een andere parkeerplek.

Bewoners kunnen een parkeervergunning aanvragen voor ongeveer € 22 per kwartaal. Een 2e parkeervergunning kost ongeveer € 51 per kwartaal. Bezoekers kunnen op 2 manieren betalen voor parkeren: door een kaartje te kopen bij de betaalautomaat of via de bezoekersvergunning die bewoners kunnen aanvragen. 

De gemeente maakt geen winst met parkeervergunningszones. De opbrengst van de parkeervergunningen gaan op aan installaties, technisch onderhoud en handhaving.

 

Onderzoek in de wijk

Gemeente Deventer wil graag meewerken aan een oplossing voor de parkeeroverlast in de wijk, maar voert niet zomaar betaald parkeren in. De gemeente wil graag weten of u en uw buren parkeeroverlast in uw wijk ervaren. Door het inzamelen van handtekeningen laat de wijk zien dat er draagvlak is voor een oplossing tegen parkeeroverlast.

Het initiatief voor een onderzoek naar parkeerbehoefte moet uit de wijk komen. Het inzamelen van de handtekeningen moet daarom door de bewoners zelf worden uitgevoerd. De gemeente kan u wel helpen met het uitvoeren van dit onderzoek in uw straat of wijk. Neem hiervoor contact op via parkeren@deventer.nl. De parkeerbehoefte wordt alleen in de wijken rondom het centrum onderzocht.

 

Invoering betaald- en vergunningparkeren

Als er voldoende steun is voor een oplossing, organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst waar buurtbewoners uitleg krijgen en vragen kunnen stellen. Vervolgens wordt met een huis-aan-huis-enquête definitief vastgesteld of een buurt invoering van betaald parkeren wil. Alleen als een meerderheid definitief voor invoering is, wordt de parkeervergunningzone ingevoerd. De straten waar betaald parkeren wordt ingevoerd moet grenzen aan een al bestaande zone.

Neem voor meer informatie contact op via parkeren@deventer.nl.


Vragen

Misschien heeft u nog vragen. Bekijk veelgestelde vragen en antwoorden

 

Onderzoek Voorstad-Oost en Knutteldorp

Wijkbewoners in Voorstad-Oost en Knutteldorp hebben een meting gedaan naar de wens voor het uitbreiden van de parkeervergunningszone in hun wijk. Daarvoor wil de gemeente eerst per straat weten of bewoners definitief voor of tegen de parkeervergunningszone in hun straat zijn. In februari 2024 heeft de gemeente in beide wijken onderzoek gedaan. Bekijk de resultaten van dit onderzoek: