Logo gemeente Deventer

Onderzoek parkeerbehoefte

In een aantal wijken is het voor bewoners soms lastig een parkeerplek te vinden. De gemeente wil meewerken aan een oplossing, maar dan moet hier wel steun voor zijn vanuit de buurt.

De parkeerdruk is hoog doordat mensen die in het centrum werken of winkelen, hun auto in woonwijken rondom het centrum parkeren.

 

Oplossing parkeeroverlast

Een oplossing voor parkeeroverlast is het invoeren van betaald parkeren met vergunningen parkeren. Op deze manier blijven er meer parkeerplaatsen vrij voor bewoners en bedrijven uit de wijk en kunt u als bewoner weer eenvoudig een parkeerplek vinden dichtbij uw woning.

Bewoners kunnen een parkeervergunning aanvragen voor ongeveer € 21 per kwartaal. Een 2e parkeervergunning kost ongeveer € 48 per kwartaal. Bezoekers kunnen op 2 manieren betalen voor parkeren: door een kaartje te kopen bij de betaalautomaat of via de bezoekersvergunning die bewoners kunnen aanvragen. 

Mensen die een bezoek brengen aan het centrum om te winkelen of werken, zullen op zoek gaan naar een andere parkeergelegenheid. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in de wijk en hoeven bewoners minder lang te zoeken naar een vrije parkeerplek. Er wordt geen winst gemaakt door de gemeente. De kosten van een parkeervergunning gebruikt de gemeente voor handhaving en technisch onderhoud. 

 

Onderzoek in de wijk

Gemeente Deventer wil graag meewerken aan een oplossing voor de parkeeroverlast in de wijk, maar voert niet zomaar betaald parkeren in. De gemeente wil graag weten of u en uw buren parkeeroverlast in uw wijk ervaren. Door het inzamelen van handtekeningen laat de wijk zien dat er draagvlak is voor een oplossing tegen parkeeroverlast.

Het initiatief voor een onderzoek naar parkeerbehoefte moet uit de wijk komen. Het inzamelen van de handtekeningen moet daarom door de bewoners zelf worden uitgevoerd. De gemeente kan u wel helpen met het uitvoeren van dit onderzoek in uw straat of wijk. Neem hiervoor contact op via parkeren@deventer.nl. De parkeerbehoefte wordt alleen in de wijken rondom het centrum onderzocht.

 

Invoering betaald- en vergunningparkeren

Als er voldoende steun is voor een oplossing, organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst waar buurtbewoners uitleg krijgen en vragen kunnen stellen. Vervolgens wordt met een huis-aan-huis-enquête definitief vastgesteld of een buurt invoering van betaald parkeren wil. Alleen als een meerderheid definitief voor invoering is, wordt het ingevoerd. De straten waar betaald parkeren wordt ingevoerd moet aangrenzend zijn aan een vergunninggebied.

Neem voor meer informatie contact op via parkeren@deventer.nl.

 

Parkeerbehoefte Knutteldorp

Wij zijn benieuwd naar uw mening over vergunningparkeren in Knutteldorp. Laat het ons weten via het formulier.