Logo gemeente Deventer

Partnerschapsregistratie

Wilt u uw partnerschap registreren? Dan doet u een melding van uw voorgenomen partnerschapsregistratie. Deze melding heet ook wel in ondertrouw gaan. Hierbij reserveert u de datum van uw plechtigheid bij de gemeente. U gaat in ondertrouw in de gemeente waar u het partnerschap registreert.

Ondertrouw

In ondertrouw gaan doet u minstens 14 dagen en maximaal 1 jaar vóór de dag van de partnerschapsregistratie.

Online een melding doen

U kunt online de datum van uw plechtigheid vastleggen en in ondertrouw gaan. Tijdens het doen van de melding, voegt u de gevraagde documenten toe. Ook betaalt u direct de kosten voor de huwelijksvoltrekking, de eventuele toespraak door een trouwambtenaar en het eventuele trouwboekje.

Na het doen van een online melding sturen wij u aanvullende informatie toe, over bijvoorbeeld het gebruik van elkaars achternaam en de verschillende huwelijksvormen. U krijgt deze informatie via de post.

Wilt u uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk? Bekijk de pagina Partnerschapsregistratie omzetten in huwelijk.

Persoonlijk gesprek

Het is ook mogelijk in ondertrouw te gaan tijdens een persoonlijk gesprek. U maakt hiervoor een afspraak via telefoonnummer 14 0570. In het persoonlijk gesprek krijgt u alle nodige informatie, bijvoorbeeld over het gebruik van elkaars achternaam of het kiezen van de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Ook kunnen wij eventuele vragen direct beantwoorden. Bij het maken van een afspraak voor ondertrouw, vertellen wij u welke documenten u moet meenemen.

Regel op tijd de documenten

Het kan 6 maanden tot 1 jaar duren voordat u in het bezit bent van de benodigde documenten. Vaak dienen documenten uit het buitenland te worden gelegaliseerd en/of worden vertaald door een beëdigd vertaler.

Het is verstandig tijdig te informeren welke documenten u nodig heeft voor een geregistreerd partnerschap als 1 van u beiden:

  • niet de Nederlandse nationaliteit bezit;
  • in het buitenland is geboren en uw gegevens in de gemeentelijke basisadministratie niet zijn opgenomen op grond van een geboorteakte;
  • in het buitenland getrouwd is geweest en de gegevens van de ontbinding in de gemeentelijke basisadministratie niet zijn opgenomen op grond van goedgekeurde documenten;
  • in het buitenland heeft gewoond.

Gratis partnerschap registreren

Op maandag kunt u in De Oostermaet om 09.00 en 09.30 uur gratis uw partnerschap registreren. Voorwaarde is dat tenminste 1 van de partners in Deventer woont. De Oostermaet is in het stadhuis op Grote Kerkhof 1. Naast de partners mogen hierbij maximaal 4 getuigen aanwezig zijn, een fotograaf en eventuele minderjarige kinderen van het paar.

Als u en uw partner beiden in de gemeente Deventer wonen en beiden kwijtschelding gemeentelijke belastingen hebben, kunt u kosteloos trouwen in het stadhuis van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 18.00 uur. De ruimte wordt in overleg met u gekozen en hangt af van de beschikbaarheid.

Wilt u gratis trouwen? Neem eerst contact op via telefoonnummer 14 0570. We bekijken dan de mogelijkheden.

Kosten locaties partnerschapsregistratie

In de gemeente Deventer zijn verschillende officiële locaties voor trouwen en partnerschapsregistratie. De kosten vindt u op de pagina's over deze locaties.

U kunt ook uw partnerschap registreren op een door u zelf gekozen locatie. Lees meer op de pagina Zelf trouwlocatie kiezen.

 

Uittreksel partnerschapsregistratie

€ 16,60

U kunt alleen trouwen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U bent niet met iemand anders getrouwd.
  • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U heeft geen bloedverwantschap met uw partner, bijvoorbeeld (half)broer, (half)zus, kind.
  • Uw getuigen zijn 18 jaar of ouder.

Trouwambtenaar

U kunt een ambtenaar van de burgerlijke stand (trouwambtenaar) vragen voor het voltrekken van uw geregistreerd partnerschap. Dit is niet verplicht, u kunt ook Publiekscontacten een ambtenaar laten aanwijzen. Daarnaast kunt u een trouwambtenaar uit een andere gemeente laten aanwijzen voor 1 dag. Lees meer op de pagina Trouwambtenaren. Hier leest u ook meer over toespraken tijdens de ceremonie.

Getuigen

Bij een partnerschapsregistratie moeten minimaal 2 en maximaal 4 meerderjarige personen als getuige optreden. U kunt ook gebruik maken van de mogelijkheid om getuigen van gemeentewege te nemen. Dit betekent dat de gemeente voor de getuigen zorgt. Dit kost € 39 per getuige.

Parkeren

Parkeren kan bij sommige officiële trouwlocaties lastig zijn. Informeer bij uw trouwlocatie naar de mogelijkheden.

Partnerschapsboekje

Een partnerschapsboekje is niet verplicht. Op de pagina Trouwboekje vindt u informatie over de uitvoeringen, kosten en mogelijkheden.

Huwelijksvormen

Net als bij trouwen, kunt u uw partnerschap registreren in beperkte gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Sinds 1 januari 2018 registreert u uw partnerschap automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid. Registreert u uw partnerschap op huwelijkse voorwaarden, dan legt u bij de notaris de eigendommen en het vermogen vast van de beide partners afzonderlijk.

Trouwen

Behalve voor een geregistreerd partnerschap kunt u ook kiezen voor trouwen. Ook hiervoor gaat u in ondertrouw. Wilt u weten wat het verschil is tussen een geregistreerd partnerschap en trouwen? Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie.

Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

U kunt uw geregistreerde partnerschap laten omzetten in een huwelijk. In dat geval moet de ambtenaar van de burgerlijke stand een akte van omzetting opmaken. Dit kan in elke gemeente. Zie voor meer informatie de pagina Partnerschapsregistratie omzetten in huwelijk.

Sinds 1 maart 2009 is het niet meer mogelijk een huwelijk om te zetten in een partnerschapsregistratie.

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.