Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Plattelandsgemeente

Sinds het samenvoegen van de gemeente Deventer met de dorpen Diepenveen (1999) en Bathmen (2005) is Deventer niet meer alleen een middelgrote stad, maar ook een middelgrote plattelandsgemeente.

Het platteland en de dorpen van Deventer hebben een gevarieerd karakter. De gemeente Deventer bestaat uit 6 dorpen:

Vroeger werd het huidige stadsdeel Colmschate ook gezien als een apart dorp. Tegenwoordig maakt het oude dorp en de bijbehorende buurtschappen deel uit van de stad Deventer.

In en rond de dorpen van het Deventer platteland vindt u kleinschalige landbouw, landgoederen, uiterwaarden langs de IJssel, natuurgebieden, karakteristieke kerkdorpen en buurtschappen. Bewoners en gemeente koesteren de eigen identiteit van platteland en de dorpen.

Wilt u ook wonen in 1 van de dorpen of het buitengebied van Deventer en bent u op zoek naar een huurwoning? Dan kunt u zich inschrijven bij woonstichting De Marken.

Plattelandsbeleid

Het platteland en de dorpen van de gemeente Deventer krijgen veel aandacht. De gemeente heeft bijvoorbeeld een plattelandsbeleid. In het collegeprogramma 2010-2014 heeft dit beleid een belangrijke plek gekregen. Met het plattelandsbeleid geeft de gemeente Deventer aandacht aan de ontwikkelingen op het platteland. Dat doet zij onder andere door dorpsvisies op te stellen voor de 6 dorpen van Deventer.

Plattelandsprojecten

Om de vitaliteit van het Sallandse platteland te behouden en te versterken, zijn er projecten. In Salland nemen mensen zelf initiatieven om aangenaam te kunnen leven en werken. Veel van deze plattelandsprojecten worden binnen het netwerk De Kracht van Salland opgepakt. Daar waar nodig, gebeurt dat samen met de gemeente, provincie Overijssel en andere partijen.

English Deutsch