Logo gemeente Deventer

Zelf klein asbestdak verwijderen

Is uw asbestdak kleiner dan 35 m2? Dan mag u als particulier uw asbestdak zelf vervangen. De golfplaten moeten wel heel zijn. U moet de golfplaten kunnen losschroeven en verwijderen zonder dat ze kapot gaan.

Voor grotere daken en bedrijfsdaken bent u verplicht een gecertificeerde asbestsaneerder in te schakelen. Deze kent als geen ander de regelgeving rondom asbestverwijdering. Op de website van Ascert vindt u een overzicht van betrouwbare, gecertificeerde asbestsaneerders.

 

Stappenplan

Hieronder de stappen die u doorloopt bij het zelf verwijderen van een klein asbestdak. Verderop leggen we de stappen uit.

  1. Is het een asbestdak?
  2. Voorkom verstoring van nesten en dieren
  3. Overweeg een duurzaam dak
  4. Doe een sloopmelding
  5. Haal een veiligheidspakket
  6. Informeer uw buren en haal het asbestdak eraf volgens de werkinstructies
  7. Breng het ingepakte asbestafval naar het Recycleplein

 

Stap 1: Is het een asbestdak?

Ga na of uw dak:

  • een asbestdak is;
  • kleiner is dan 35 m2;
  • geschroefde dakplaten heeft.

Informatie over het herkennen van asbestgolfplaten vindt u op de website van Milieu Centraal. Op de asbestdakenkaart kunt u nagaan of uw dak asbestverdacht is. Deze kaart geeft een indicatie op basis van bouwjaar en luchtfoto’s. Let op: de kaart geeft geen zekerheid. Wijzigingen over uw dak kunt u doorgeven via deze kaart.

Twijfelt u en wilt u zeker zijn dat u met asbest te maken heeft? Laat dan u dak onderzoeken door een gecertificeerd bedrijf.

 

Stap 2: Voorkom verstoring van nesten en dieren

Plan uw werkzaamheden altijd buiten het broedseizoen (tussen 1 oktober en 1 maart). Zo voorkomt u verstoring van nesten.

Dieren, zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen, zijn beschermd onder de Wet natuurbescherming. Controleer daarom of er dieren of nesten onder het dak aanwezig zijn. Laat nesten zo mogelijk zitten en voorkom verstoring van dieren.

 

Stap 3: Overweeg een duurzaam dak

Overweeg duurzame maatregelen voor het nieuwe dak. Denk aan een groen dak, zonnepanelen, dakisolatie, en/of het afkoppelen van regenwater. Meer weten over de mogelijkheden en subsidies? Kijk op www.duurzaamdeventer.nl. en www.deventer.nl/subsidieloket.

 

Stap 4: Doe een sloopmelding

Minimaal 5 dagen voor de sloop, doet u een sloopmelding. De gemeente beoordeelt of aan de wettelijke eisen is voldaan. Is de melding akkoord, dan ontvangt u een acceptatiebrief van de gemeente. Daarna kunt u aan de slag.

 

Stap 5: Haal een veiligheidspakket

Met uw milieupas en een kopie van de acceptatiebrief, kunt u een veiligheidspakket (voor 2 personen) ophalen bij het Recycleplein van Circulus, Westfalenstraat 5. Volg daar de route 'GRATIS' naar het rode KCA-gebouwtje (inname klein chemisch afval). Naast het veiligheidspakket, krijgt u ook inpakfolie.

Met het veiligheidspakket kunt u uzelf beschermen. Het pakket bestaat uit:

  • 2 wegwerpoveralls;
  • 2 mondkapjes (type FFP3);
  • 2 kledingsets (onderbroek, shirt, sokken);
  • 2 asbestzakken;
  • 1 rol tape;
  • 2 paar handschoenen;
  • 2 breekmesjes;
  • 1 lijmspray;
  • 2 kleefdoeken;
  • 1 stickervel met tekst: ASBEST.

 

Stap 6: Informeer uw buren en haal het asbestdak eraf volgens de werkinstructies

We raden u sterk aan om uw buren van te voren te informeren.

Daarna kunt u het asbest op een veilige manier verwijderen. Hoe u dat doet? Bekijk de instructievideo (6 minuten, 7 seconden) en de veiligheids- en werkinstructie (pdf, 220 KB).

 

Stap 7: Breng het ingepakte asbestafval naar het Recycleplein

Het asbestafval verpakt u dubbel in plastic folie, met de naden goed afgeplakt. Plak de stickers met ASBEST op het pakket. Dit verpakte asbestafval kunt u gratis wegbrengen naar het Recycleplein van Circulus, Westfalenstraat 5. Neem uw milieupas en een kopie van de acceptatiebrief mee. Een medewerker van Circulus controleert of het asbestafval niet meer is dan 35 m2 en of het goed verpakt is.

Bekijk het filmpje van Milieu Centraal (6 minuten en 7 seconden). Dit filmpje gaat over het verwijderen van een asbestdak en het afvoeren van asbest. Bekijk meer informatie op de website van Circulus. Type in het zoekveld 'asbest' in, en er verschijnen een aantal opties. Kies de optie die op u van toepassing is.

 

Buurtacties asbestschuurtjes

Wilt u samen met buurtbewoners aan de slag met asbestschuurtjes? De gemeente zorgt voor begeleiding en advies, en stelt materiaal beschikbaar. Neem contact met ons op via asbestdaken@deventer.nl.

 

Vragen

Heeft u een vraag over asbestdaken? Neem contact op met de gemeente Deventer via asbestdaken@deventer.nl.