Welke horecavergunningen aanvragen?
Start je een horecabedrijf of een slijterij? Dan heb je verschillende horecavergunningen nodig. Op deze pagina vind je een overzicht.

Vergunningen horeca: hoe pak je het aan?
- Zoek uit of jouw plan in het omgevingsplan past
-
Wil je een horecabedrijf beginnen op een locatie waar nu nog geen horeca gevestigd is? Neem dan altijd eerst contact op met Publiekscontacten Vergunningen om te vragen of jouw plan binnen het omgevingsplan past. Ook als je in een bestaand horecapand een ander horecaconcept start, is het aan te raden om dit te toetsen aan het omgevingsplan.
Past jouw plan niet in het omgevingsplan? Dan kan je een vooroverleg vragen. Dan weet je of de gemeente jouw plannen kansrijk vindt. En waarmee je rekening moet houden als je besluit door te gaan met je plannen.
- Vraag je vergunning(en) aan
-
Vraag de vergunningen aan die nodig zijn. Soms zijn dat alleen horecavergunningen, soms ook vergunningen voor het pand. Wil je reclame op je horecapand aanbrengen? Denk dan ook aan een reclamevergunning.
- Start je bedrijf pas als je alle vergunningen hebt
-
Je kan pas starten met je bedrijf, als alle benodigde vergunningen zijn verleend en als je 4 weken voor opening een melding brandveiligheid en een milieumelding hebt gedaan.
Neem je een bestaand horecabedrijf en -concept over? En ga je niet verbouwen? Dan heb je voldoende aan deze vergunningen:
- Exploitatie
Voor een horecabedrijf (openbare inrichting) is altijd een exploitatievergunning nodig. - Alcohol
Wil je alcohol schenken? Vraag dan ook een alcoholwetvergunning aan. - Terras
Voor een terras vraag je een terrasvergunning aan.
Je kan deze vergunningen met 1 aanvraag indienen. Dat is goedkoper dan de verschillende vergunningen apart aan te vragen. Een Bibob-toets maakt deel uit van de procedure als je een horecavergunning aanvraagt.
Misschien wil je ook aanvragen:
- Langere openingstijden
Er is een vaste sluitingstijd, die verschilt per locatie. Je kan mogelijk langere openingstijden aanvragen. - Speelautomaat
Voor een speelautomaat vraag je een aanwezigheidsvergunning aan.
Wil je een slijterij beginnen? Dan heb je een alcoholwetvergunning nodig, maar geen exploitatievergunning. Een slijterij kan je vestigen in een pand met een winkelbestemming.
Ga je een horecabedrijf verbouwen, of verander je het bestaande horecaconcept? Vestig je een nieuw horecabedrijf? Dan heb je mogelijk vergunningen nodig voor het pand.
- Omgevingsplan
Niet op elke plek is horeca toegestaan. Ook is in sommige gebieden alleen een bepaalde categorie horeca toegestaan of is het maximum aantal bedrijven al bereikt. Controleer daarom altijd eerst het omgevingsplan. Is horeca niet toegestaan of niet in de categorie die jij wil? In sommige gevallen kan de bestemming worden gewijzigd en kan er alsnog horeca komen. Vraag hiervoor een vooroverleg aan bij de gemeente. - Omgevingsvergunningen
Heb je een plek gevonden waar horeca is toegestaan? En wil je verbouwen? Dan heb je meestal een omgevingsvergunning nodig. Misschien heb je ook een monumentenvergunning nodig of moet u een sloopmelding doen. - Reclame
Wil je reclame op je pand aanbrengen? Vraag daarvoor een reclamevergunning aan.
Veel informatie vind je in het Stappenplan bouw en verbouw.
Heb je al een horecabedrijf? Houd je vergunning dan actueel en geef de volgende wijzigingen aan ons door:
- Wijziging leidinggevende
Geef het ons door als een leidinggevende in dienst komt of uit dienst gaat. - Wijziging lokaliteit
Heb je verbouwd? Geef de wijzigingen lokaliteit aan ons door. - Wijziging terras
Je wil bijvoorbeeld een groter of kleiner terras, of ander meubilair. - Wijziging horecaconcept/categorie
Wanneer je je horeca-activiteiten wil wijzigen, bijvoorbeeld van een restaurant naar een café, is er sprake van een andere horeca-categorie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. - Wijziging ondernemingsvorm
Bij een wijziging van de ondernemingsvorm is sprake van een nieuwe exploitant. De bestaande vergunningen zijn dan niet meer geldig. Je moet alle vergunningen opnieuw aanvragen.
Voor bijzondere gelegenheden kan je aanvragen:
- Kennisgeving incidentele festiviteit
Organiseer je een festiviteit? Dan kan je maximaal 4 x per jaar meer geluid produceren, als je ons dat meldt. - Tijdelijke ontheffing sluitingsuur
Je kan toestemming vragen om langer open te blijven. Dit kan voor een aantal specifieke feestdagen en daarnaast voor 2 zelfgekozen dagen voor een bijzondere gelegenheid. - Alcohol tijdelijk schenken ('artikel 35 ontheffing')
Wil je bij een evenement buiten een horecabedrijf tijdelijk alcohol schenken? Vraag dan een ontheffing aan.
Heb je besloten om je horecabedrijf te beëindigen, geef dat dan aan ons door. Anders betaal je misschien teveel.
Contact
Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via Publiekscontacten Vergunningen.